Frane Herenda, prirodna kozmetika, festival Ritam prirode, Musapstan

Završio sam farmaciju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu i puno desetljeće radio u marketingu i prodaji velikih farmaceutskih i kozmetičkih firmi, uz posao učeći o biljakama i radeći s pacijentima, da bih se napokon posvetio isključivo tome – fitoaromaterapiji.

Danas držim predavanja i radionice, najčešće drugim farmaceutima, iz korištenja biljaka u terapeutske svrhe te izrade prirodne kozmetike. Također, savjetujem ljude o pravilnoj primjeni biljaka i pišem stručne kolumne.

FITOAROMATERAPIJA

Na fakultetu sam diplomirao na farmaceutskoj botanici i očekivao da ću se baviti biljkama od samog početka. Svijet biljaka nosio je u sebi magiju koju sam želio otkriti koliko god je moguće.

Ipak, prvi poslovi najčešće biraju tebe, a ne ti njih. Počeo sam raditi paralelno kao Product Manager za Vichy i predavati honorarno na Zdravstvenom učilištu u Zagrebu. Vichy je zaslužan za ljubav prema kozmetici. Od tada me oduševljava sposobnost kozmetike da razvedri osobu, iako sam danas u potpunosti okrenut izradi prirodne kozmetike.

Farmaceuti rijetko imaju mogućnost predavati, a ja sam u toj prilici iznimno uživao! Predavao sam farmaceutsku tehnologiju, dijetetiku i druge stručne predmete budućim farmaceutskim tehničarima i medicinskim kozmetičarkama.

Kako zapravo nisam htio raditi u marketingu i prodaji, lutao sam među više kompanija, radeći sve i svašta. Iako sam upoznao niz iznimnih kolega, imao prillike učiti od izvrsnih liječnika, slušao nebrojeno medicinskih predavanja, sam koncept rada u marketingu nikad nisam uspio spojiti sa sobom.

Sve se promijenilo kad sam upoznao današnjeg prijatelja i mentora dr. Stribora Markovića kojem dugujem velik dio svog znanja iz fitoaromaterapije. Taj novi put, koji sam dotad samo doticao željama, odjednom se stvorio preda mnom i već niz godina pokušavam ići njime.

Uz posao polako sam radio s pacijentima i intenzivno krenuo trnovitim putem učenja o biljkama. Otvorio sam specijaliziranu prodavaonicu lijekova (Panacea) kroz koju i danas pacijentima pružam savjetovanja.

RADIONICE

Frane Herenda, radionica izrade prirodne kozmetike, aromaterapija, prirodna kozmetika, farmaceut

Korak po korak sam počeo držati predavanja i radionice. Iskustvo koje sam stekao kao predavač u školi, pokazalo se neprocjenjivim, kao i držanje prezentacija u farmaceutskim firmama. Prvo su me zvali iz Arheološkog muzeja u Zadru s kojim se ostvarila izvrsna suradnja s radionicama “Izrada antičke zadarske kozmetike”, pa festival Ritam prirode… i onda, firma Kemig, najvažniji hrvatski proizvođač biljnih ulja i distributer eteričnih ulja, angažirala me je kao voditelja edukacija.

Održao sam više od stotinu i pedeset predavanja i radionica o sigurnosti  i upotrebi eteričnih  i biljnih ulja, izradi prirodne kozmetike, prirodnim terapijama. Predavanja su ponajprije organizirana za farmaceute, ali i za druge ljubitelje prirodne kozmetike i prirodnog liječenja.

Predavao sam na kongresima i simpozijima poput Oktal Eduka, Dermatofarmacija, Pharma Akademija…

Frane Herenda, izrada prirodne kozmetika, aromaterapija, radionice kozmetike, eterična ulja, biljna ulja, Pranarom

 

KOLUMNE

Pisanje je moja druga ljubav, tako da u stručnim kolumnama spajam to dvoje. I pisanje kolumni, kao i rad s pacijentima, tjera me na kontinuirano učenje.

Pišem kolumne u tri medija: dnevnim novinama Zadarski list, časopisu Naturala Life, te na portalu naturala.hr.