Eterična ulja u prostoru

Frane Herenda

Eterična ulja u prostoru

Frane Herenda

Podijeli:

Kako krenu hladniji dani i dođe sezona respiratornih infekcija, to je vrijeme i pitanja o difuzerima i eteričnim uljima. U članku prolazimo odgovore na najčešća pitanja koja se pojavljuju i kratko spominjemo najkorisnija eterična ulja.

Ima li koristi od eteričnih ulja u prostoru?

Eterična ulja u prostoru možemo koristiti za opuštanje, za ugodu, ali i postoji više eteričnih ulja koja pokazuju djelovanja na mikrorganizme. Od najčešće korištenih eteričnih ulja, na viruse mogu djelovati primjerice eukaliptus radiata, eukaliptus globulus, ravensara, čajevac…

1,8-cineol je mala molekula, oksid, za koji je utvrđeno djelovanje na neke viruse, tako što se najvjerojatnije ugrađuje između kapside i genetskog materijala virusa i time sprječava da virusna čestita može inficirati novu stanicu.

Najpoznatija eterična ulja koja sadrže cineol su eukaliptusi i ravensara, i njih u praksi najčešće koristimo.

Smijemo koristiti i druga eterična ulja koja djeluju na mikrorganizme, čajevac je učinkovit i protiv bakterija, gljivica i virusa, ali s obzirom na intenzivan miris, nije najsretnije rješenje.

Često se spominju eterična ulja bora i jele, radi sadržaja pinena koji stvaraju blagi osjećaj olakšanog disanja, a zapravo i djeluju tako da blago povećaju zasićenost krvlju kiskom i proširenjem bronha. No ta ulja nisu namijenjena za malu djecu, trudnice i dojilje, pa ćemo ih u većini slučajeva izbjegavati.

Ipak, ono što nam je možda i najkorisnije od tih ulja, pronaći ćemo u jednom sigurnom ulju – eukaliptus radiata. Ono sadrži visoke razine cineola, ali i dovoljno pinena da imamo osjećaj da se nalazimo u borovoj šumi.

Kako koristiti eterična ulja u prostoru?

Eterična ulja su obično lako hlapiva, tako da će već otvorena bočica u našoj blizini razveseliti naše osjete, ali nam ipak treba učinkoviti način raspršivanja u prostoru.

Kako se eterična ulja sastoje od više različitih molekula, želja nam je da iskoristimo sinergizam i da ne dođe do frakcioniranja ulja, što se događa primjerice kod upotrebe aroma lampica.

Puno bolji način je sa difuzerom ili nebulizatorom. I jedan i drugi uređaj ne frakcioniraju eterična ulja, nego ih raspršuju cjelovita, obično ultrazvučno. Razlika je što difuzer s česticama eteričnih ulja raspršuje i vodu, a nebulizator samo eterično ulje.

Razlog za kupnju difuzera nad nebulizatorom ne treba biti što „difuzer ovlažuje“ prostor, jer je to iznimno mala količina vode i ne može zamijeniti pravi ovlaživač prostora.

Na što treba pripaziti?

Eterična ulja se ne koriste u prostoru u kojem boravi osoba u opstrukciji ili koja ima astmu. Iako teoretski ta ulja mogu pomoći zahvaljujući protuupalnom i antivirusnom djelovanju, mogu pojačati smetnje disanja, pa ćemo ih svakako izbjegavati.

Eterična ulja nije poželjno koristiti u malom prostoru koji nema cirkulaciju zraka.

Difuzeri nisu namijenjeni inhaliranju, ponajprije jer se ne mogu zaštiti oči.

Kako se pravilno inhalirati sa eteričnim uljima?

Difuzeri i nebulizatori nisu namijenjeni inhaliranju. Električni inhalatori obično nisu testirani na eterična ulja, pa nam ostaju obični inhalatori posude, koji štite oči.

Klasični način korištenja je, jednom ili dva puta dnevno po 10 minuta ovim postupkom: 1 do 2 kapi odabranog eteričnog ulja u pola litre kipuće vode (ovisno o spremniku za vodu), inhaliranje od jedne minute, pauza minuta i opet se dodaju 1 do 2 kapi eteričnog ulja. I tako se postupak ponavlja pet puta, odnosno desetak minuta.

Postoje odnedavno kod nas i Pranarom inhalacijske ampule.

Inhalacije eteričnim uljima obično se provode kod upala sinusa i drugih infekcija gornjih dišnih puteva.

Eterična ulja se NE SMIJU kapati u nos! Čak i male količine vrlo sigurnih ulja, ukapane u nos, mogu imati posljedice opasne po život. Ako mislimo išta stavljati u nos, onda je to gotov proizvod poput Pranarom Aromaforce.

Koja eterična ulja možemo koristiti?

Kod izbora eteričnih ulja trebamo znati ponešto o kvaliteti eteričnih ulja i kemotipu. O tome više na članku o aromaterapiji.

Navest ću najčešća:

  1. Eucalyptus radiata – bogato cineolom i pinenima, smatra se sigurnim eteričnim uljem sa antivirusnim svojstvima.
  2. Eucalyptus globulus – ulje iznimno slično E. radiati, ali sadrži i ketone koji mogu biti neurotoksični, pa ćemo izbjegavati u prostoru s djecom mlađom od četiri godine.
  3. Cinnamomum camfora ct. Cineol – kamforovac koji je zbog selidbe izgubio sposobnost produciranja kamfora, odnsno vrlo sigurno eterično ulje: ravensara ili ravintsara. Slično djelovanje ima i saro (Cinnamosma fragrans).
  4. Lavandula angustifolia – ako želimo opuštanje, smirenje, moramo posegnuti za eteričnim uljem prave lavande (angustifolia). Ako odaberemo dalmatinske hibride lavande, sadržavat će kamfor, razbuđivat će nas, nisu poželjne uz trudnice, djecu i dojilje, ali će potjerati bube.
  5. Eucalyptus citriodora (limunski eukaliptus) i Cymbopogon winterianus (citronela javanska) će biti izbor u prostoru kod ljetnih mjeseci i kad tražimo prirodna rješenja za tjeranje komaraca.
  6. Mentha x piperita (paprena metvica) – ulje za osvježenje, možda i mučnine, ali zbog sadržaja ketona nije namijenjeno za manju djecu, trudnice i dojilje.
  7. Postoje još mnoga eterična ulja koja stavljamo radi užitka, od ylang-ylanga (Cananga odorata) do različitih citrusa. Limun konkretno, jest i blagi antiseptik.

 


Povezani proizvodi


Pročitaj još

Komentiraj

Pretplati se na newsletter i ostvari 10% popusta.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Item added to cart.
0 items - 0,00  (0,00 kn)