Glikolni ekstrakti – mala revolucija u izradi prirodne kozmetike

Frane Herenda

Glikolni ekstrakti – mala revolucija u izradi prirodne kozmetike

Frane Herenda

Podijeli:

Prirodna kozmetika se izrađuje uz pomoć različitih vrsta sirovina, ponajprije biljnih i eteričnih ulja, macerata, hidrolata i CO2 ekstrakata. Svaka skupina ima svoje prednosti i mane kod izrade kozmetike.
S hidrolatima smo često imali poteškoće jer su lako kvarljivi, za eterična ulja trebamo imati određeno predznanje o sigurnosti upotrebe, biljna ulja i macerati ne mogu biti sastavni dio tonika…
Ništa od toga nije presudno, uvijek ćemo uživati u raznolikosti, ali imamo i dodatne mogućnosti u obliku glikolnih biljnih ekstrakata koji nam u nizu situacija pmogu zamijeniti neke sirovine.
Želimo li izraditi protuupalni tonik od nevena ili gotu kole, sad imamo i tu mogućnost. Nismo ljubitelji kod njege kose uljnih pakunga, posebno u ovom užurbanom vremenu? Tonik od glikolnih ekstrakata će biti izbor za jednostavno i ugodno korištenje.
Oni su sigurni i iznimno jednostavni za korištenje.

Naziv glikolni ekstrakti je skraćeni naziv, a odnosi se na biljne ekstrakte u propilen glikolu. Radi se o maloj molekuli koja sadrži dvije -OH skupine. Ako se promatra sam za sebe, propilen glikol u kozmetici služi kao ovlaživač (humektans) za kožu i kosu. Siguran je za kozmetičku upotrebu i ne smatra se iritansom. Često služi kao otapalo u prehrambenoj (E1520), ali i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji (E490). Farmaceutska industrija ga često koristi kao otapalo i nosač za supstance teško topive u vodi. Upravo tu sposobnost propilen glikola da otapa supstance koje nisu topive u vodi koristimo za ekstrahiranje biljnog materijala.

Možemo sažeti koristi samog propilen glikola u kozmetičkoj primjeni:
1. Ovlaživač
2. Teško hlapi
3. Nije iritans za kožu
4. Čest je sastojak u kapima za oči

Koristi samih glikolnih ekstrakata:

1. sigurnost primjene propilen glikola;
2. svaki ekstrakt je i dodatni humektans;
3. nosači – otapaju eterična ulja i druge lipofilne supstance;
4. izvrsno se miješaju u tonike, gelove i vodenu fazu krema;
5. smije se koristiti i u kozmetici za područje oko očiju;
6. raznolikost biljnih vrsta;
7. koristi se uz ili kao zamjena za eterična ulja, macerate, CO2 ekstrakte.

Neki glikolni ekstrakti mogu mijenjati često korištene macerate – neven, gospina trava, gotu kola. Macerati tih biljaka su nas ograničavali na balzame, uljne mješavine i eventualno kreme. Korištenje glikolnih ekstrakata olakšava izradu laganih emulzija, ali i tonika i gelova.
U sastav glikolnih ekstrakata često dolazi eterično ulje iz pojedine biljke, ali i druge supstance koje ne prelaze u infuze i dekokte. Uzet ću kao primjer i hamamelis, za koji smo u kozmetici dosad bili osuđeni na prekrasni hidrolat hamamelisa, ali postoji i glikolni ekstrakt koji sadrži tanine, flavonoide i eterično ulje.
INCI naziv pojedinog glikolnog ekstrakta navodi se kao mješavina, primjerice glikolni ekstrakt nevena: Calendula officinalis flower extract, Propylene glycol, Aqua. Sam glikolni ekstrakt nevena sadrži niz aktivnih tvari: eterično ulje, triterpenske saponine, flavonoide.
Ekstrakcija s propilen glikolom obično se provodi počevši od same biljke, bez prethodne obrade.
Korištenje glikolnih ekstrakata je iznimno jednostavno. Oni nemaju ograničenja u smislu koncentracije, ali ih obično stavljamo između 1 i 20 %.
Oprezni smo jedino s ekstraktima koji su bogati s karotenoidima i drugim spojevima koji mogu bojati kožu, ponajprije iz estetskih razloga (mrkva, neven).
Smiju se i međusobno kombinirati. Tako koristimo sinergizam više biljaka. Potpuno se miješaju s vodom, tako da ih ne treba grijati niti dugotrajno miješati. Ako radimo tonike ili vodenu fazu emulzije, šampon ili gel, jednostavno ih smiješamo u procesu s drugim sastojcima vodene faze.
Ako želimo izraditi jednostavan tonik, pomiješamo odabrani glikolni ekstrakt s pročišćenom vodom ili hidrolatom, po želji dodamo konzervans i naš tonik je gotov!

WhatsApp Image 2023-04-06 at 19.40.07
WhatsApp Image 2023-04-06 at 19.40.07 (1)


Povezani proizvodi


Pročitaj još

Komentiraj

Pretplati se na newsletter i ostvari 10% popusta.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Item added to cart.
0 items - 0,00  (0,00 kn)