Kako nanositi eterična ulja na kožu?

Frane Herenda

Kako nanositi eterična ulja na kožu?

Frane Herenda

Podijeli:

Imam osjećaj da se o eteričnim uljima u posljednje vrijeme sve više priča i dojma sam da im se često pridaju gotovo nadnaravna svojstva. Istina je naravno skromnija, ali ništa manje zanimljiva.

Eterična ulja se uistinu mogu koristiti u kao pomoć pri terapijama više različitih tegoba. Više eteričnih ulja možemo koristiti za više stanja, no obično ćemo se odlučiti i spojiti tegobu s nekim uljem: djelovanje na viruse (ravensara, eukaliptus radiata i globulus, čajevac…), bakterije (origano, timijan linalol, timijan tujanol…), gljivice (čajevac, palmarosa, klinčićevac…), protuupalno djelovanje (rimska i njemačka kamilica, lavanda prava, smilje…). Eterična ulja uistinu mogu pomoći kod virusa, bakterija i gljivica, no moramo znati na koji način ih koristiti, u kojoj dozi, koncentraciji i kod koga ih ne smijemo koristiti.

 

Kad smo naučili ponešto o djelovanju eteričnih ulja, moramo se pozabaviti i onim najvažnijim: sigurnošću primjene. Kad ljude nešto muči, vrlo smo skloni pokušati si pomoći trenutno ne mareći često za moguću štetu. Eterična ulja uistinu dolaze iz biljaka koja koristimo u čajevima ili kao začine, no nemojmo zaboraviti da za jednu kap eteričnog ulja često moramo pojesti količinu začina koja je praktički nemoguća u jednom obroku. Ako smo se susretali sa nekim začinom, onda nećemo biti alergični na neko eterično ulje, ali to ne znači da ne može izazvati iritacije ili oštećenja.

Upotreba na koži je vjerojatno drugi najčešći oblik primjene eteričnih ulja poslije inhalacija, bilo preko difuzera, lampica, inhalatora.

Temelji korištenja eteričnih ulja u kozmetici opisani su u knjizi Prirodna kozmetika kroz niz jednostavnih i funkcionalnih kozmetičkih receptura.

Kad govorimo o koži moramo biti svjesni nekoliko stvari:

Ne smijemo koristiti iritativna ulja

Dakle, lavanda prava, čajevac, ravensara – spadaju u slabije iritativna ulja, no klinčićevac već može biti problematičan u višim koncentracijama. Iznimno iritativno je ulje origana, a od njega još više primjerice kora cimetovca. Lovor primjerice smije ići na kožu do 0,5%, ali bih i to ulje ostavio za stručnjake, a ne za kućnu upotrebu.

 

Paziti na koncentraciju

Ako se radi o sigurnim eteričnim uljima, imamo neko temeljno pravilo da na veću površinu može ići do 2,5% eteričnih ulja, na malu površinu i više, a na lice moramo biti jako sigurni što stavljamo. Iznimno malo eteričnih ulja smijemo stavljati izravno na kožu. Dakle, čajevac i izravno na akne ne, ali na nokat sa gljivicama da, kap ravensare direktno na herpes može ići, ali ne i izravno proliti eterično ulje na prsa ili leđa pacijenata koji kašlju.

 

Paziti na ukupnu dozu

Ako stavimo i svega 1% nekog eteričnog ulja, koje smije ići na kožu, i namažemo cijelo tijelo, primit ćemo veliku pojedinačnu dozu u organizam. Nemojte zaboraviti da naša koža nije samo pokrivalo, već i naš najveći organ preko kojeg eterična ulja prelaze u cijelo tijelo. Naša jetra će najvjerojatnije morati metabolizirati i te male strane lipidne molekule, što je može oštetiti. Neurotoksični spojevi poput kamfora također prolaze preko kože u naš krvotok.

 

Pazite na kvalitetu i kemotip eteričnih ulja

Česte su patvorine eteričnih ulja. Pazite na kemotipove, jer ružmarin kemotip kamfor ima daleko nepovoljniji sigurnosni profil od ružmarin ct. verbenon, a i druge namjene. Eterična ulja iste biljke sintetiziraju često drugačija eterična ulja ovisno o staništu i klimi u kojoj rastu.

 

Na kome primjenjujemo eterično ulje

Trebamo obratiti pažnju na čiju kožu stavljamo eterična ulja. Djeca, trudnice, dojilje – poseban oprez. Ako ne poznajemo dobro eterična ulja, bolje ih je izbjegavati na koži ovih osjetljivih skupina. Ako netko ima osjetljivu kožu ili čak stanja poput akni, atopijskog dermatitisa – eterična ulja imaju veću šansu iritirati takvu kožu.

 

Sigurnost prije svega!

Eterična ulja su ekstrakti snažnog djelovanja. Prema njima se treba odnositi kao prema lijekovima, ili čak i toksinima, prema njima treba imati respekt i oprez i ako ih mislimo koristiti, potrebno je o njima i naučiti bitne stvari. I radilo se o nama ili drugima, ne zaboravimo temelj bilo koje terapije: ne naškoditi.


Povezani proizvodi


Pročitaj još

Komentiraj

Pretplati se na newsletter i ostvari 10% popusta.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Item added to cart.
0 items - 0,00  (0,00 kn)