Mikronutricija: Jod

Frane Herenda

Mikronutricija: Jod

Frane Herenda

Podijeli:

Jod je mikroelement koji je rastrzan između konvencionalne medicine, koja mu možda ne pridaje dovoljnu važnost, i dijela alternative koja mu pridaje gotovo i svemoguća djelovanja.

Istina je, kao i kod mnogih drugih mikroelemenata ili potencijalnih ljekovitih tvari, negdje između. Zadatak ovog članka je vidjeti koliko nam zapravo joda treba.

ČEMU SLUŽI?

Donedavno smo učeni da jod tijelu treba samo da bismo stvarali hormone štitnjače. Je li to istina ili ne, moramo iskreno odgovoriti, još ne znamo dovoljno. Transporteri za jod se nalaze u mnogim tkivima: mliječnim žlijezdama, probavnom sustavu, prostati, maternici, jajnicima, gušterači…

Vjerujem da ih štedljiva evolucija ne bi tako olako tamo (po)stavila da nemaju bitne funkcije. Još je pred nama puno otkrivanja i učenja o nama samima.

KOLIKO NAM GA TREBA

Potrebne dnevne doze variraju od dobi i određenih fizioloških stanja. Uobičajene dnevne potrebe za odrasle osobe su oko 150 mikrograma.

SKUPINE S DODATNIM POTREBAMA

  1. Bebama do godinu dana potrebno je joda gotovo koliko i odraslim ljudima!
  2. Trudnicama i dojiljama! Tek odnedavno se u dodatke prehrane namijenjene za trudnice i dojilje dodaje jod. Srećom je taj propust ispravljen i bitno je birati onu formulaciju koja ga sadrži. Kod dojenja je potrebno gotovo 300 mikrograma joda dnevno.
  3. Vegani! – izbjegavanje mliječnih namirnica, riba, školjkaša lako može dovesti do nedostatka joda.

FAKTORI KOJI UTJEČU NA MOGUĆI NEDOSTATAK JODA

  1. Izbjegavanje mliječnih namirnica radi intolerancije ili kod vegana.
  2. Vegeterijanska prehrana temeljena ponajprije na soji (soja, tofu, sojino mlijeko) može smanjiti dostupnost joda u organizmu.
  3. Korištenje samo himalajske soli. Još uvijek postoje oni koji misle kako obično iznimno skuplja himalajska sol ima dodatne zdravstvene koristi, ali nije jodirana, tako da oprez.

DOZA

150-300 mikrograma.

MAKSIMALNA DOZA

Maksimalna dnevna doza za odrasle osobe je 1100 mikrograma dnevno (1,1mg).

Veće doze joda smanjuju stvaranje hormona štitnjače. Zvuči paradoksalno, ali se to događa.

IZVOR U HRANI

Procjenjuje se da je manji nedostatak joda relativno čest.

Poželjno je uključiti namirnice koje sadrže više joda, ako se one ne koriste. To su kod nas ne toliko popularne alge, ali i bakalar, tuna, jaja, mliječni proizvodi.

Jodirana kuhinjska sol je bitan put uzimanja joda, ali se sol sve više izbjegava radi kontrole krvnog tlaka.

DODACI PREHRANI

Kod nas se dnevne doze u dodacima prehrani obično kreću oko 150 mcg, što otprilike odgovara preporučenim dnevnim dozama. Naravno, treba uzeti u obzir da uzmemo jod i kroz hranu, ali ako se ne hranimo svaki dan s bakalarom ili algama, teško ćemo doći do maksimalne dnevne doze od 1100 mcg.

Postoje i ekstrakti različitih algi s određenom količinom joda.

Uz Lugolovu otopinu je lako premašiti potrebne dnevne doze, pa sa takvim i sličnim pripravcima treba oprez.

MIŠLJENJE

Smatram da je korisno uključiti suplemente joda trudnicama i dojiljama, uz kvalitetnu prehranu dodatnih 150 mikrograma joda.

Kako je jod esencijalni mikroelement, nužan je za naše zdravlje. Treba obratiti pažnju na prehranu sa povećanim sadržajem joda u općoj populaciji.

Ne treba vjerovati pričama o visokim dozama joda i kako liječi niz bolesti. To smo sve prošli s nekim vitaminima ili drugim tvarima. Istina je kao u svemu – ničega previše niti premalo. Najbolji način prevencije nedostatka je kvalitetna raznolika prehrana.


Povezani proizvodi


Pročitaj još

Komentiraj

Pretplati se na newsletter i ostvari 10% popusta.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Item added to cart.
0 items - 0,00  (0,00 kn)