Priča o imunitetu

Frane Herenda

Priča o imunitetu

Frane Herenda

Podijeli:

“Podizanje imuniteta”

Često mislim da se imunitet doživljava kao nešto nadnaravno, kao neki poseban entitet u našem tijelu, kojeg je potrebno kako to volimo reći „podići“ ili „ojačati“.

Je li vaš imunitet zapravo „loš“?

Dok pročitate tekst do kraja, kakvim god vaš imunitet doživljavate, on će uspješno eliminirati teško zamislivi broj bakterija i virus i isto tako uspješno zaobići one koji vam ne mogu naškoditi.

Isto tako, roditelji se često žale da su im djeca stalno bolesna. Koliko često, volim pitati? Ispadne da je to u prosjeku jednom mjesečno. Zvuči strašno puno za zaposlenog roditelja u opterećenom suvremenom svijetu, ali to je zapravo normalni proces – djeca predškolske dobi normalno u prosjeku imaju čak desetak temperatura i/ili respiratornih infekcija te šest proljeva.

Dječji imunitet se polako uči kako se boriti. Poteškoća su pretjerane reakcije kod djece, za koje imam osjećaj da ih sve češće vidim, opstrukcije, laringitisi i alergije. O njima ćemo kasnije.

Što onda zapravo znači „podizanje imuniteta“ i može li se ono u praksi uistinu napraviti?

Što to čini imunitet?

Imunitet u našem organizmu uključuje puno toga, od onog urođenog dijela koji je prekrasno naslijeđe naših davnih predaka i koji podsjeća na snage reda u gradovima i državama i koji je prva linija obrane, pregledava strane organizme i daju im dozvolu za ostanak ili ih različitim mehanizmima nastoji onemogućiti.

Osim njih postoji još niz različitih stanica koje su se specijalizirale da budu „špijuni“, da signaliziraju drugim stanicama ili da ciljano uništavaju točno određene mikroorganizme.

Kao i sa snagama reda, i naše imunološke stanice treba naučiti nekoliko bitnih zadaća:

  1. Moraju biti sposobne prepoznati i ukloniti one mikroorganizme koji ugrožavaju sigurnost našeg organizma.
  2. Pritom se ne smiju okrenuti protiv dobroćudnih stranaca, mikroorganizama u ustima, crijevima, koži… koje nam često pomažu u borbi protiv drugih patogenih ili nam proizvode korisne tvari.
  3. Ne smiju se okrenuti protiv naših vlastitih stanica jer u protivnom može nastati autoimuna bolest.
  4. Ne smiju pretjerano reagirati na neopasne vanjske tvari – jer onda razvijamo alergije.

Puno zadataka za naš imunitet! Kad malo bolje pogledamo, želimo li previše jak imunološki sustav? Možda i ne, možda bi bilo bolje reći da želimo dovoljno snažan, ali još važnije – želimo izbalansirani imunitet.

Kako postići uravnoteženi imunitet?

Krenimo od crijeva. Ona su naš veliki imunološki organ. Na njihovim granicama, čija površina je iznimno velika, postoji vrlo velik broj imunoloških stanica koje revno pregledavaju mikroorganizme.

Da bi strani mikroorganizmi uopće došli do crijeva moraju biti vrlo sposobni. Moraju proći dvije velike prepreke, biti otporni na vrlo snažnu kiselinu u želucu i izbjeći razarajućem djelovanju žuči u crijevu. Nakon toga se moraju boriti sa velikim brojem već prisutnih virusa, bakterija, arheja i gljivica koji nama ne štete, a ne vole dijeliti svoj prostor s novima – oni su zapravo dio naše obrane.

Sve ovo patogeni mikroorganizmi moraju savladati da bi uopće došli do naših imunoloških stanica, upravo onih stanica koje su milijuni godina evolucije i naše odrastanje otkako smo prvi put udahnuli pripremali upravo za tu zahtjevnu zadaću.

Kako pomoći tim našim stanicama koje su se specijalizirale za obranu da to izvršavaju kako je zamišljeno?

Naglo dizanje imuniteta, da u razdoblju učestalih herpesa ili urinarnih infekcija postanemo odjednom otporni na sve, bit će teško ostvarivo, ali možemo polako graditi svoj unutarnji balans, pa tako i onaj samog imunološkog sustava.

Imamo nekoliko iznimno važnih aspekata:

  1. Smanjenje stresa i psihofizička ravnoteža.

Najjednostavnije rečeno: kronični stres dovodi do dugotrajnih viših razina kortizola koji zapravo smanjuje imunitet. Iznimno je bitno utjecati na stres, ali i simptome kronične iscrpljenosti pomoću adaptogena. Više o tome u vlastitoj kolumni.

  1. Raznolika prehrana.

Ništa ne može zamijeniti uravnoteženu prehranu s dovoljno proteina, omega 3 nezasićenih masnih kiselina, protuupalnih molekula te minerala i vitamina iz voća i povrća. Temelj zdravlja je zdrava prehrana.

  1. Dodaci prehrani

Postoji nekoliko mogućih dodataka koji mogu pomoći kod imuniteta. Postoji oni koji, da kažemo tako, „boostaju“ imunitet, poput ehinacee, alfa i beta glukana, probiotika, te oni koji pomažu usklađivanju različitih elemenata imunološkog sustava kao što je vitamin D3, omega 3, kurkumin…

Niti jedno od navedenog nije prekidač kojim će „loš imunitet“ postati „dobar“. Vjerojatno nitko od vas koji čitaju nema zapravo loš imunitet. Najvjerojatnije ste ga malo potisnuli sa prekomjernim lučenjem kortizola jer ste izloženi dugotrajnom stresu, ali on i dalje radi svoj posao!

Stimulacija imunološkog sustava

Ehinacea – pokazuje niz djelovanja na imunološki sustav. Dokazano je djelovanje na urođeni, nespecifični dio imunološkog sustava: potiče fagocitozu i stimulira makrofage. Zanimljivo je i da smanjuje upalno stanje. Zasada možemo reći da su indicije da stimuliraju nespecifični imunitet, a smanjuju specifični.

Po mišljenju ESCOP-a može se koristiti kao pomoćna terapija i prevencija ponavljajućih infekcija gornjeg dišnog sustava, ali bi kod infekcija trebalo početi koristiti što prije po pojavi simptoma.

S ehinaceom uvijek imamo dilemu s autoimunim bolestima. Nova saznanja čak pokazuju korist kod određenih autoimunih bolesti, primjerice Hashimota, ali držat ćemo se i dalje opreza i izbjegavati koristiti, posebno kod težih autoimunih bolesti.

Pročišćena ehinacea sa isključivo polisaharidnom frakcijom nalazi se u dva proizvoda u liniji Farmacea – Ehinacea ZnD (tablete) i Ehinacea ad Astra (tekući oblik) (Proizvodi imaju zdravstvenu tvrdnju ZA IMUNITET radi vitamina D. Ehinacea i astragalus nemaju odobrene tvrdnje u RH).

Farmacea-EhinaceaZnD4 Farmacea-EhinaceaAdAstra4

Astragalus (kozlinac)– sadrži imunomodulatorne polisaharide, djeluje na povećanje TH1, a smanjenje TH2 imunološkog odgovora. Kao takav zanimljiv je za korištenje kod pacijenata sa alergijama, a smatramo ga i biljkom za imunitet kod pacijenata starije životne dobi. Postoji određeni pokazatelji da bi mogao biti koristan dodatak uz cijepljenje.

Sadrži ga Farmacea Ehinacea ad Astra, zajedno sa prirodnim vitaminom C iz Acerole, vitaminom D3, cinkom, vitaminima B kompleksa. Proizvod namijenjen djeci, odraslima koji preferiraju tekuće oblike te pacijentima zrele životne dobi.

Dio nespecifičnog imuniteta je sekretorni IgA koji pomaže neutralizaciji patogenih bakterija i virusa. Danas znamo da tu obranu potiče astragalus, ehinacea i vitamin D.

Glukani – Postoji niz glukana na našem tržištu, često su poddozirani ili nemaju nikakve studije iza sebe. Ipak, glukani su i vjerojatno najpopularniji dodaci za imunitet kod nas, pa da vidimo koje bismo preporučili:

– AHCC kompleks iz Shi take gljiva, odnosno mješavina alfa (alfa glukan povećavaju aktivnost NK stanica, makrofaga, T-limfocita) i beta glukana. Namijenjen je djeci i odraslima, s tim da je kod nas dostupan u pakiranju od JGL-a u proizvodu Alfabiotik. Koristi se jedna vrećica dnevno, a može se i 3×1 kod akutnih dišnih infekcija.

proizvodi-imunitet-alfabiotik-21-1

– Epicor – ferment kvasnica – koristi 500mg, a ta doza je i ispitana u osam kliničkih studija kod respiratornih infekcija. Kod nas postoji proizvod Natrol Immune Boost koji sadrži 500mg Epicora, 2000IU vitamina D3, te cink i selen.

Immune-Boost-natrol-kapsule-za-imunitet

Probiotici odnosno kulture živih mikroorganizama se sve češće koriste i imaju nekoliko uloga: djeluju na patogene bakterije, djeluju na određene upalne mehanizme, djeluju na broj imunoglobulina, sudjeluju u smanjenju propusnosti crijeva. Nisu čudotvorni i ne koloniziraju (iako nas je marketing uspio uvjeriti da se popiju i odmah imamo drugačiji mikrobiom), već djeluju za vrijeme korištenja. Neki od njih potiču NK stanice i moduliraju sekretorni IgA.

Mi smo odabrali NaturLact, kombinaciju Lactobacillusa i Bifidobacteria, njih čak 43 milijarde u jednoj kapsuli, sa dodanim enzimom laktazom.

natur-lact

Vitamin D zaslužuje poseban tekst. Doživio je iznimni porast broja radova i studija posljednjih godina, a populariziran je posebno za vrijeme pandemije. Vitamin D je ranije bio na „crnoj listi“ sa drugim vitaminima topivima u mastima, ali danas znamo da je iznimno teško postići toksične doze i da se mogu uzimati velike doze dulje vremena – što ne znači da nam je to potrebno.

Sudjeluje u vrlo velikom broju procesa u tijelu, te njegov manjak može dovesti do disbalansa i u imunološkom sustavu. To ne znači da je on lijek, ali je zasigurno vrlo bitan u održavanju zdravog imunološkog, ali i drugih sustava u našem organizmu.

Dodatci koji pomažu ravnoteži upalnog odgovora i imunološkom sustavu

Upala kao takva nije nužno nećeljeno stanje, ona je vrlo bitan dio naših obrana koje pomažu da bi naše imunološke stanice znale gdje trebaju doći, ali isto tako je iznimno bitno da upalni odgovor ne bude previše intenzivan i da upala, kako je nastala, tako i stane.

Omega 3 nezasićene masne kiseline su iznimno bitne u nadzoru proupalnog i protuupalnog odgovora. Većina nas ne jede dovoljno plave ribe i ne koristi kvalitetna biljna ulja u prehrani (uljana repica, lan), već suncokretovo, sojino, maslinovo. Maslinovo ulje ima druge zdravstvene prednosti, ali nije bogato sa omega 3 nezasićenim masnim kiselinama.

Temeljni savjet je u prehranu uvesti šaku dnevno različitih orašastih proizvoda, te dominantno maslinovo ulje zamijeniti sa kombinacijom primjerice maslinovog sa hladno tiještenim uljem lana ili uljene repice.

Biljna ulja sadrže omega 3 zvana ALA iz koje se u tijelu u povoljnim uvjetima stvaraju iznimno bitne EPA i DHA masne kiseline. Za zdravlje kardiovaskularnog sustava i nadzor nad upalnim stanjima u organizmu preporuka je zdravim pojedincima uzimati 500 mg ili više EPA i DHA.

NaturOmega u jednoj kapsuli sadrži 675mg EPA i DHA zajedno sa antioksidansom koji će spriječiti oksidaciju omega 3. Za djecu i one kojima ne odgovaraju kapsule preporučujem Child life riblje ulje.

natur-omega

Kurkumin je ekstrakt iz biljke Curcuma longa koji pokazuje protuupalni učinak. Koristimo ga često kod upalnih bolesti, a mnogima je i zanimljiv kod stišavanja pretjeranog imunološkog odgovora.

Farmacea Kurkuma sadrži liposomalni kurkumin visoke bioraspoloživosti.

Farmacea-Kurkuma4

Za kraj

Kvalitetna prehrana i nadzor nad stresom su temelj.

Ostalo je pomoć koja može više ili manje koristiti. Savjetujem koristiti redovno vitamin D3 i omegu 3 EPA i DHA, a druge dodatke prehrani po željama, u razdobljima povećanih opterećenja ili za djecu, prije polaska u vrtić, školu te kod razdoblja povećane aktivnosti respiratornih infekcija.

 


Povezani proizvodi


Pročitaj još

Komentiraj

Pretplati se na newsletter i ostvari 10% popusta.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Item added to cart.
0 items - 0,00  (0,00 kn)