Pretplati se i ostvari 10% popusta na slijedeće 3 narudžbe!!!

Akcija!

Đumbir začin u prahu

5,07 kn

Đumbir u prahu manje je aromatičan od svježeg no kad se zdrobi u mužaru ili smrvi u prah otpušta toplu paprenastu aromu s blagim limunskim notama. Okus je ljutkast, pikantan i prodoran.

Kategorije: ,

Podijeli

Opis

Sušeni đumbir mnogo se češće koristi u blisko istočnim i europskim jelima nego onaj svježi. Razlog leži u tome što se đumbir za vrijeme putovanja karavanskim rutama osušio i kao takav stizao na ova područja.

Đumbir su u svojoj kuhinji upotrebljavali Asirčani i Babilonci, također su ga koristili Egipćani, Grci i Rimljani.

Za đumbirom je bila tolika pomama da se već do 9. st. đumbir upotrebljavao kao stolni začin. Oko 16. st. Španjolci i Portugalci počinju ga saditi na njihovim novoosvojenim tropskim teritorijima.

UPOTREBLJAVA SE sušeni korijen.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cijeli komadi sušenog đumbira često se upotrebljavaju pri kiseljenju.

Suhi đumbir nema isti okus kao svježi.

Izvrstan je uz mrkvu, bundevu i batat. U Arapskim zemljama, u kombinaciji sa drugim začinima upotrebljava se u taginama, couscousu i sporo kuhajućim mesnim jelima sa voćem.

Popularan je kod spravljanja kolača i keksa, a u industriji se naveliko koristi u proizvodnji đumbirovog piva i popularnog ginger alea.

Voće i đumbir dobro se kombiniraju, pogotovo banane, kruške, ananas i naranče.

VRSTE SUHOG ĐUMBIRA

Kvaliteta i okus đumbira razlikuju se ovisno o njegovom porijeklu. U industriji, različite ocjene upućuju na to kako se đumbir pripremao prije sušenja. Oguljeni jamajkanski đumbir dugo se smatrao najkvalitetnijim zbog delikatne arome, blijede boje i praha fine teksture. Skup je i ima ga manje na zalihama.

Indija je glavni izvoznik sušenog đumbira, a đumbir najbolje kvalitete naziva se Cochin, koji je svijetlo smeđi, djelomično oguljen te ima pikantno limunast okus i miris. Kineski sušeni đumbir više je limunast, a manje pikantan od Cochina. Afričke vrste, prvenstveno one iz Sierra Leonea i Nigerije često su neoguljeni, obično nagrizajuće papreni s notama kamfora. Australski đumbir ima izrazite limunske note.

 

Dodatne informacije

Težina 0.03 kg
Proizvođač

Recenzije

Još nema recenzija.

Samo logirani kupci koji su kupili ovaj proizvod mogu napisati recenziju.

Pretplati se na newsletter i ostvari 10% popusta na slijedeće 3 narudžbe!!!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.