Što je aromaterapija?

Frane Herenda

Što je aromaterapija?

Frane Herenda

Podijeli:

Terapeutsko korištenje eteričnih ulja često se izdvaja u posebnu kategoriju unutar fitoaromaterapije. Razlog tome je što su eterična ulja specifični ekstrakti snažnog djelovanja. Dok za izradu čajeva, macerata i tinktura koristimo obično relativno malu količinu biljnog materijala, za dobivanje jedne litre eteričnog ulja često je potrebno i više stotina kilograma biljke.

Terapijske primjene eteričnih ulja

Aromaterapiju možemo gledati kroz više različitih pristupa. Neki koriste eterična ulja ponajprije za masaže i ono što obično nazivamo wellness. Koriste se niske koncentracije eteričnih ulja u baznom ulju ili eterična ulja u prostoru. Takav pristup obično zovemo „engleskom školom“.  Kod njih nije toliko bitna kakva je kvaliteta eteričnog ulja, odnosno znamo li točno od koje biljke je i koji je kemijski identitet ulja.

„Francuska škola“ je dijametralno suprotna. Ona promatra eterična ulja kao terapeutski supstrat i stavlja ih često uz bok lijekovima.

 

Kvaliteta eteričnih ulja

Eterična ulja se dobivaju ISKLJUČIVO destilacijom iz biljnog materijala ili tiještenjem, ako se radi o usplođu citrusa. Postoje i drugačije vrste ekstrakata snažnog djelovanja poput CO2 ekstrakta i apsoluta, no oni nisu eterična ulja.

Poznavanje pojma KEMOTIP je od iznimne važnosti kod korištenja eteričnih ulja. Kemotip predstavlja kemijski identitet biljke. Pojasnimo to ovako: genetski identična biljka, ako je zasadimo na različitim staništima, u različitoj klimi, može producirati bitno drugačije eterično ulje. Taj skup različitosti predstavlja određene kemotipove. Oni su bitni jer su pojedine sastavnice u eteričnom ulju odgovorne za terapijski odgovor ili njegov izostanak, ili još gore – za nuspojave koje bismo htjeli izbjeći.

Svako eterično ulje mora ima niz informacija na sebi – ime i latinsko ime biljke, biljni organ koji je destiliran, zemlju podrijetla, kemotip (glavne sastavnice), način ekstrakcije.

Eterično ulje ružmarina dolazi u više rezličitih kemotipova, kamfor, cineol, verbenon… I svaki ima drugačiju namjenu, drugačija svojstva, drugačije mjere opreza. A sve je eterično ulje biljke Rosamarinus officinalis.

Kad nam netko kaže eterično ulje lavande, upitajmo: koja vrsta lavande? Gdje je rasla? Kako je dobiveno?

Nemojmo se zavaravati, još uvijek su vrlo česte prevare i zavaravanja potrošača. Često imamo priliku kupiti i u renomiranim trgovinama eterična ulja koja to zapravo nisu.

 

Sigurnost primjene eteričnih ulja

Rekli smo već da su eterična ulja ekstrakti snažnog djelovanja. Mnoga eterična ulja nam mogu naškoditi ako ih ne koristimo na pravi način i u pravilnoj dozi. Zamislite ako nam, otprilike govoreći, treba oko pola kilograma origana da bismo dobili 20ak kapi eterično ulja? Pola tone za jednu litru eteričnog ulja? A kod nekih ulja treba više o jedne tone za litru.

Karvakrol iz eteričnog ulja origana biljke vjerojatno koriste da bi se branile od mikroorganizama. Mi iskorištavamo tu njihovu evolucijsku prilagodbu i želimo isto. Ali eterično ulje origana nećemo koristiti izravno tako da pijemo niti ćemo ga mazati na kožu jer može dovesti do oštećenja.

Ulje origana je vrlo popularno kao sredstvo protiv mikroorganizama, i to u oblicima da se uzima kroz usta. Tu je potreban oprez. Eterično ulje origana lako može oštetiti naše sluznice, ako direktno kapamo u usta, ako pijemo na žličicu s vodom, ili uljem. Jedini ispravan način je koristiti već gotove kapsule origana, po preporukama. I tu zna biti prijevara. Napišu ponekad proizvođači “ulje origana”, a radi se primjerice o maceratu.

Rijetka su eterična ulja koja možemo izravno nanositi na kožu i ako ne znamo ponešto više, bolje je koristiti razrijeđena u baznom ulju. I to samo ona ne iritativna eterična ulja. Među snažnije iritanse često spadaju upravo ona s kojima smo dobro upoznati kroz začine – origano, cimetovac, timijan, klinčićevac, lovor… Oprez.

Većinom eterična ulja nećemo kapati u nos ili na sluznice – koristit ćemo već gotove proizvode sa eteričnim uljima, nećemo ih koristiti kod inhalacije astmatičara i opstruktivaca.

Srećom ima toliko eteričnih ulja koja u niskoj koncentraciji smijemo koristiti u prostoru preko difuzera, koji za razliku od eteričnih ulja ne frakcionira eterična ulja, ili u svrhu izrade prirodne kozmetike kod kuće.


Povezani proizvodi


Pročitaj još

Komentiraj

Pretplati se na newsletter i ostvari 10% popusta.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Item added to cart.
0 items - 0,00  (0,00 kn)