Urinarne infekcije

Frane Herenda

Urinarne infekcije

Frane Herenda

Podijeli:

Završetak ljeta u svijetu prirodnih terapija obično označava i dolazak većeg broja pacijenata, češće pacijentica, koje traže pomoć kod urinarnih infekcija.

Možemo govoriti o nizu razloga, o kupanju u moru, mokrim kupaćim kostimima, post-stresu koji se obično aktivira na godišnjem odmoru, padu imuniteta zbog sezonskih poslova ili dinamičnog stila života na godišnjem odmoru. Što god bilo, urinarne infekcije treba riješiti.

Za one koji ne žele čitati dulji tekst nekoliko natuknica:

 1. Ako želimo djelovati antibiotski, ali s biljkama, nemamo puno izbora: medvjetka i kapsule s eteričnim uljima. S njima je potreban oprez, pročitajte dolje detalje.
 2. Brusnica (i to svega nekoliko proizvoda prisutnih na tržištu od svježeg soka američke, a ne europske brusnice!) i D-manoza djeluju isključivo tako da „odljepljuju“, a ne da ubijaju bakterije, i to isključivo Escherichiu coli. Smiju se kombinirati. Puno je prevara i dezinformacija na tržištu.
 3. Sprječavanje povratka infekcije provodi se dulje vremena kod težih slučajeva i radi se sa čajevima ili ekstraktima koprive, breze, ortosifona, zlatnice…
 4. Bitno je utjecati na imunitet.
 5. Bitno je utjecati na stres i kroničnu iscrpljenost.

Za one koji ipak žele saznati više:

DJELOVANJE NA UZROČNIKA

Kod većine pacijentica (i pacijenata), rekao bih 90%, uzročnik je Escherichia coli. Preostalih desetak posto otpada na različite rodove bakterija, najčešće Proteus, Streptococcus… Ako je potrebno, liječnik će propisati antibiotik, to će najčešće riješiti problem, ali što ako se radi o ponavljajućoj urinarnoj infekciji ili ako ništa drugo ne djeluje? Iz mog iskustva, prirodnim putem možemo pomoći, trajnije ili barem dulje odgoditi ponovni antibiotik, oko polovici kompliciranih slučajeva.

UZ ANTIBIOTIK

U slučaju da je propisan antibiotik, mogu se uzimati kapsule s eteričnim uljima, primjerice Pranarom Olecaps 1.

Kod nas su registrirane na svega 1 kapsula dnevno sa 70 mg eteričnog ulja mravinca (origana), dok je na originalnoj deklaraciji više. Fitoterapeutske preporuke su inače za odrasle osobe do 300 mg eteričnog ulja origana dnevno, što je otpriike 4 dnevno Oleocaps 1 (280 mg origana u dnevnoj dozi). Namijenjeno je da se uzima 2×2 kapsule u tom slučaju, uz osobnu odluku.

Napomena je da nije namijenjeno osobama mlađim od 14 godina, trudnicama i dojiljama, te osobama koje su na inzulinu (karvakrol iz origana može smanjiti glukozu u krvi).

Eterično ulje origana (mravinca) ne koristi se u kapima, u čaju, vodi, medu. Isključivo u gotovim kapsulama.

AKO NIJE PROPISAN ANTIBIOTIK

Tada se možemo odlučiti za već navedene kapsule s eteričnim uljima, ali i za biljku medvjetku (Arctostaphylos uva-ursi) u pravoj dozi.

Može se uzimati u obliku čaja, to je često korišteni „uvin“ čaj, ali treba biti potrebna doza – 12 grama čaja (suhe biljke) dnevno, piti kroz dan. Sad već postoje i biljni lijekovi koji sadrže potrebne doze medvjetke.

Uvin čaj se može kupiti svugdje, ali ima mjere opreza – ne smiju ga koristiti trudnice, dojilje, djeca, pacijenti sa slabijom funkcijom jetre i bubrega.

I ne smije se koristiti dulje od desetak dana dnevno u kontinuitetu.

Kod medvjetke je bitno „zaluživati“ organizam dok traje terapija. Općenito sam pobornik da se to radi kvalitetnom prehranom – puno povrća i začina, umjereno voća, umjereno ugljikohidrata. Ako ćete privremeno ili dulje “zaluživati” organizam, a potrebna je dodatna pomoć, skloni ste bubrežnim kamencima, potreban vam je magnezij možete posegnuti i za proizvodom kalija, magnezija i cinka – NaturMineral+.

natur-mineral

Smatrajmo „uvin“ čaj i proizvode medvjetke, kao i eterična ulja – antibiotikom i intervencijom koja nije za dugotrajnu upotrebu.

PREVENCIJA I ODRŽAVANJE STANJA

S obzirom da se E. coli zna uvući pod površinski sloj stanica u mokraćnom traktu, ili čak i u same stanice i tamo čekati dok ne prođu nepovoljni uvjeti ili dok ne ogladni, bitno je nastaviti s prevencijom još tjednima nakon što smo dobili sterilan nalaz ili su tegobe nestale.

D-manoza

D- manoza djeluje isključivo kod E. coli, što god nas marketing pokušao uvjeriti. D-manoza je šećer koji ne ubija bakterijsku stanicu, već je „odljepljuje“.

Potrebna doza D- manoze je 2 grama dnevno. Kombinirani preparati sa potrebnom dozom brusnice i manjom D-manoze su prihvatljivi.

Brusnica

Bitne napomene:

 1. Nema puno kvalitetnih proizvoda brusnice na tržištu, tako da moramo znati što tražimo.
 2. Plod europske brusnice (Vaccinium vitis-idaea) ne djeluje na E. coli!
 3. Čaj od ploda brusnice, koliko god bio “organski”, “domaći”, kakve god poruke bile na njemu, ne djeluje na E. coli.
 1. Kao i kod D- manoze, ekstrakti brusnice koje ima smisla koristiti su oni američke brusnice (Vaccinium macrocarpon).

Puno priče za jednostavan zaključak: imamo samo nekoliko primjerenih ekstrakata na tržištu.

 1. Ekstrakti brusnice djeluju slično kao D-manoza – “odljepljuju” E. coli koja se drži za mokraćnu cijev, dakle ne uništavaju bakterije.
 2. Može biti korisno davati D-manozu i brusnicu zajedno.

BREZA (Betula sp.)

Sprječava prijanjanje bakterija, djeluje protuupalno, koristi se i kod bubrežnih kamenaca.

ORTOSIFON (Orthosiphon stamineus)

Također sprječava prijanjanje bakterija, koristi se i kod smanjenja bubrežne funkcije, kod bubrežnih kamenaca.

Te dvije biljke mogu se koristiti u čaju, a jedna od rijetkih mogućnosti u standardiziranim kapsulama je u proizvodu NaturDrenant s drugim biljkama koje se koriste kod poteškoća cirkulacije.

natur-drenant

DJECA, TRUDNICE I DOJILJE

Medvjetka, uvin čaj i eterična ulja nisu izbor kod osjetljivih kategorija. Kod njih ćemo odabrati D-manozu i brusnicu.

Bez antibiotika: No-cist intensive, nema malu cijenu, ali nemamo puno izbora. Kod odraslih (trudnice, dojilje), može se koristiti i 3 vrećice dnevno ako nije propisan antibiotik.

Kod djece treba prilagoditi doziranje kilaži djeteta. Najjednostavnija opcija za malu djecu su CranActin kapi. Uz antibiotik: Soria Zlatnica ili Soria Breza + probiotici + imunitet!

Zlatnica XXI slika Breza nova slika

 

PAD IMUNITETA

Eradikacija uzročnika urinarne infekcije je uvijek prioritet, ali treba voditi brigu o imunitetu, hraniti se raznoliko i ako je potrebno pomoći i s nekim od dostupnih dodataka.

O imunitetu pročitajte zasebnu kolumnu, a bit ću slobodno sugerirati dva naša proizvoda:

Ehinacea ZnD i Ehinacea ad Astra.

Farmacea-EhinaceaZnD4 Farmacea-EhinaceaAdAstra4

STRES I ISCRPLJENOST

Kod mnogih pacijentica vidimo pojavu urinarnih infekcija nakon napornih razdoblja, posebno kad se napokon svi opustimo, na godišnjem ili nakon završene sezone. Kortizol koji se u takvim razdobljima pojačano producira iz nadbubrežne žlijezde dovodi do slabljenja imuniteta. O stresu i iscrpljenosti više u vlastitom članku, ali ključno je da organizam treba vratiti u stanje ravnoteže: kvalitetno se hraniti i odlaziti ranije na spavanje, pokušavati usnuti uvijek u slično vrijeme, te uzeti i neku biljku koja će ubrzati oporavak. Takve biljke zovemo adaptogeni. Moji omiljeni su u tri proizvoda: Adena Natura Adapto, Soria Sibirski ginseng i Soria Nerval.

NERVAL KOMPLEKS XXI slika

 


Povezani proizvodi


Pročitaj još

Komentiraj

Pretplati se na newsletter i ostvari 10% popusta.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Item added to cart.
0 items - 0,00  (0,00 kn)